Potatissallad

Här kommer ett eget recept, för ovanlighetens skull.

Potatissallad
Koka potatis, gärna färsk eller mandelpotatis. Annars går vilken fast potatis som helst.
 
När den fortfarande är varm blanda i
Olja, extra virgen
Vinäger, balsamico
Salt, örtsalt eller havssalt eller vanligt
Peppar, svart
Citron, en halv till 2 pers

Blanda i sallad, av en fast sort, som isberg eller ruccola
1 avokado, skuren i smala skivor.

Blanda väl och lägg upp på fat.

Man kan även ha i hackad vitlök, hackad chilli (utan frön), färsk timjan eller ngn annan krydda
Istället för sallad kan man ha i krasse e dyl
Istället för avokado kan man ha i skivade rädisor.
Mängden beror på antalet personer

Drottningkaka

4 ägg
300 gr socker
100 gr smör
200 gr mandel
4 bittermandlar
4 medelstora kokta kalla potatisar

Rör socker och smör först.
Mandeln skållas, skalas och males.
Äggen röres med sockret och smöret.
Mandeln och den mosade kalla potatisen röres i smeten och allt arbetas ihop väl.
Medelvarm ugn i cirka 1 timma.
Betrykes färdig med sönderkokta aprikoser, ett tunt lages vispad grädde och i strimlor skuren rostad mandel.
Skummig vinsås serveras till.

Min kommentar: Aprikoserna behövs inte, eller kan bytas ut mot mosade hallon eller andra bär. Vispgrädde är också onödigt. Kakan är god som den är.

Pudding av njurtalg – engelsk pudding

Pudding av njurtalg – engelsk pudding
2 hekto marg. el njurtalg
4 hekto bröd
1 a 2 händer kärnfria russin
Salt
Socker
Citronskal
Muscott
5 ägg
Ett par händer mjöl
2 punschglas cognac
Brödet mjukas upp i mjölk så att det blir som en gröt. Häri blandas det övriga.
Slås i form, kokar 2 a 3 timmar i vattenbad. Insättes i ugnen en stund.
Citronsås.

Min kommentar: Ett exempel på hennes fria recept. Inte så precisa mått, utan relativt fritt för kreativiteten. Margarin var nytt på denna tid och användes därför i lite finare matlagning. Det blir mer som en efterrättspaj, därför citronsåsen misstänker jag.Egentligen borde den vara perfekt på en buffé.

Delikat pudding

Delikat pudding
En eldfast form smörjes med smör, fylles helt med ej för söt äpplekompott.
Tjockt deglock.
210 gr mandel males
160 gr smör röres vitt 150 gr socker, 3 ägg-gulor, en i sänder
15 gr mjöl
Mandeln tillsättes
1 uppvispad äggvita
Lagom ugn i 1 timma

Min kommentar: en annan av Dagmar Bäcks koncisa recept. Bör fungera. Ungstemp se under rubriken Allmänt

Eau de Cologne

Bergamotte-olja 7.5 gram
Cedroolja            7.5    "
Lavendelolja       1/2    "
Spiritus Vini         600  "

Skakas var dag i tillsluten flaska, som får ligga i 14 dar i ständig värme.

Min kommentar: Spiritus vini kunde förr köpas på apotek, oftast under namnet vinsprit.

Vittling

Fiskfiléerna kokas i kort spad. En sås lagas av smör i vilket fräses groft hackat lök, mjöl fiskspad, groft hackad persilja, vitt vin, peppar, salt och tomater skurna i 4-kantiga bitar.
Filéerna lägges i ett eldfast fat, såsen slås på, sättes i ugn 15 à 20 min. (Ej för stort fat, ty då blir det torrt).

Min kommentar: kort spad bör vara litet spad, spad här är lämpligen fiskbuljong.

Ugnstemperatur

Många recept i farmors mors handskrivna samling har vaga värmeuppgifter.
Här är en översättning för ugnstemperaturerna:
Het ugn  250-275 grader
Varm ugn  225-250 grader
Medelvärme  200-225 grader
svag värme  150-200 grader

Chokladsufflé

6 ägg
125 gr socker
75 gr choklad
120 gr mjöl
3/4 liter mjölk
salt
nära 2 decil vispgrädde

Chokladen smältes och spädes med lite mjölk, så att det blir som en deg. Mjölet och mera mjölk tillsättes.
Massan kokas och under flitig omrörning iblandas socker, äggula och salt. Sist nedröres försiktigt de till hårt skum slagna äggvitorna.
Massan som bör vara temligen stadig, slås i en väl smörad form.
Varm ugn cirka 20 min.
Vispad grädde serveras till.

Kan också använda mera vispgrädde och mindre mjölk.

Min anmärkning: Varm ugn ungefär 200 grader. Ska serveras genast, som alla suffléer.

Citronpudding

75 gr maizena (4 rågade mtsk)
8 dc mjölk
3 blad gelatin
1 dc tjock grädde
2 ägg
Skal och saft av 1 citron
5 mtsk socker

Gulorna och sockret röres pösigt. Mjölet röres ut i litet mjölk, likaså gelatinet, sättes jämte den övriga mjölken på elden att koka ett slag under stark vispning, avlyftes.
Gelatinet och gulorna med sockret tillsättes, får på nytt sjuda upp, avsvalnadt iröres citronsaften, de till hårdt skum slagna vitorna och gräddskummet.

Champinjonsoppa

En bit kalvhals brynes, buljong (ej alltför stark) kokas. Champinjoner i skivor i smör (Champinjon Royale), brynes i smör. Allt hälles i soppan. Salt och peppar om så behövs. Redes med grädde och äggula i soppskålen.

Min kommentar: Champinjon royale är den sorten som kallas kungschampinjon. Vilken champinjon som helst går att använda. Nu använder man också färdig buljong, kalvbuljong i detta fall.

Cumberlandsås

Cumberlandsås
4 msk rött vinbärsgelé
¼ tsk senap
1 knivsudd cayenne
1 tsk finns skuret citronskal (endast det gula av skalet)
1 tsk vinaigre
2 msk madeira
2 msk rödvin
Geléet röres tills det är saucigt, men ej så länge att det blir fult i färgen.
Det övriga tillsättes, sist så mycket vin, att det blir lagom simmigt.

Choklad-glass

Choklad-glass
1 liter tjock grädde
1 vaniljstång
7 äggulor
150 gr socker
150 gr osockrad choklad
1 dl vatten
Grädden kokar upp med vanilj och får stå och dra i tjugo minuter. Chokladen rives, röres med vattnet och blandas med grädden som slås på äggen under kraftig vispning. Får sjuda över elden under vispning tills den är tjock och pösig. Får kallna. Fryses.

Böckling-sallad

Böckling-sallad
6 böcklingar plockas i små bitar
2-3 potatisar
3 äpplen
2 tsk rå lök, måste skäras mycket fint
2 msk vinaigre (vinäger)
3 msk olja
Senap
1 tsk socker
Peppar
Görs ett par timmar i förväg. Gott med mycket endivesallad uti.

Bondkakor

Bondkakor
2 hekto margarin
165 gram socker 100 gram mandel
550 gram mjöl
1.5 msk sirap
2 strukna tsk bikarbonat
Margarin och socker rörs. Sirap tillsätts och rörs.
Mandeln hackas. Sedan blandas övriga ingredienser ned.
Formas till runda kakor.
Gräddas i 175 grader i cirka 15 min.
Margarin kan givetvis bytas ut mot smör. Antalet minuter i ugnen beror på hur stora kakorna blir.

Blinis

Blinis
3 hekto mjöl
1.5 hekto smör eller margarin
4 äggulor
20 gr jäst
1 tsk salt
1 kkp grädde
En tredjedel av mjölet, jästen och 3 msk värmd grädde göres en deg, som får jäsa till sin dubbla storlek. Av det övriga mjölet, det mjuka margarinet, saltet, något lite socker, äggulorna och resten av grädden göres en annan deg. När den första degen jäst till sin dubbla storlek arbetas allt tillsammans.
Små plättar utbakas och gräddas i varm ugn.
Serveras helst med kaviar.
Not av mej.Varm ugn bör vara cirka 200 grader och tiden 15-20 min.

RSS 2.0