Cumberlandsås
Cumberlandsås
4 msk rött vinbärsgelé
¼ tsk senap
1 knivsudd cayenne
1 tsk finns skuret citronskal (endast det gula av skalet)
1 tsk vinaigre
2 msk madeira
2 msk rödvin
Geléet röres tills det är saucigt, men ej så länge att det blir fult i färgen.
Det övriga tillsättes, sist så mycket vin, att det blir lagom simmigt.
4 msk rött vinbärsgelé
¼ tsk senap
1 knivsudd cayenne
1 tsk finns skuret citronskal (endast det gula av skalet)
1 tsk vinaigre
2 msk madeira
2 msk rödvin
Geléet röres tills det är saucigt, men ej så länge att det blir fult i färgen.
Det övriga tillsättes, sist så mycket vin, att det blir lagom simmigt.
Choklad-glass
Choklad-glass
1 liter tjock grädde
1 vaniljstång
7 äggulor
150 gr socker
150 gr osockrad choklad
1 dl vatten
Grädden kokar upp med vanilj och får stå och dra i tjugo minuter. Chokladen rives, röres med vattnet och blandas med grädden som slås på äggen under kraftig vispning. Får sjuda över elden under vispning tills den är tjock och pösig. Får kallna. Fryses.
1 liter tjock grädde
1 vaniljstång
7 äggulor
150 gr socker
150 gr osockrad choklad
1 dl vatten
Grädden kokar upp med vanilj och får stå och dra i tjugo minuter. Chokladen rives, röres med vattnet och blandas med grädden som slås på äggen under kraftig vispning. Får sjuda över elden under vispning tills den är tjock och pösig. Får kallna. Fryses.
Böckling-sallad
Böckling-sallad
6 böcklingar plockas i små bitar
2-3 potatisar
3 äpplen
2 tsk rå lök, måste skäras mycket fint
2 msk vinaigre (vinäger)
3 msk olja
Senap
1 tsk socker
Peppar
Görs ett par timmar i förväg. Gott med mycket endivesallad uti.
6 böcklingar plockas i små bitar
2-3 potatisar
3 äpplen
2 tsk rå lök, måste skäras mycket fint
2 msk vinaigre (vinäger)
3 msk olja
Senap
1 tsk socker
Peppar
Görs ett par timmar i förväg. Gott med mycket endivesallad uti.
Bondkakor
Bondkakor
2 hekto margarin
165 gram socker 100 gram mandel
550 gram mjöl
1.5 msk sirap
2 strukna tsk bikarbonat
Margarin och socker rörs. Sirap tillsätts och rörs.
Mandeln hackas. Sedan blandas övriga ingredienser ned.
Formas till runda kakor.
Gräddas i 175 grader i cirka 15 min.
Margarin kan givetvis bytas ut mot smör. Antalet minuter i ugnen beror på hur stora kakorna blir.
2 hekto margarin
165 gram socker 100 gram mandel
550 gram mjöl
1.5 msk sirap
2 strukna tsk bikarbonat
Margarin och socker rörs. Sirap tillsätts och rörs.
Mandeln hackas. Sedan blandas övriga ingredienser ned.
Formas till runda kakor.
Gräddas i 175 grader i cirka 15 min.
Margarin kan givetvis bytas ut mot smör. Antalet minuter i ugnen beror på hur stora kakorna blir.
Blinis
Blinis
3 hekto mjöl
1.5 hekto smör eller margarin
4 äggulor
20 gr jäst
1 tsk salt
1 kkp grädde
En tredjedel av mjölet, jästen och 3 msk värmd grädde göres en deg, som får jäsa till sin dubbla storlek. Av det övriga mjölet, det mjuka margarinet, saltet, något lite socker, äggulorna och resten av grädden göres en annan deg. När den första degen jäst till sin dubbla storlek arbetas allt tillsammans.
Små plättar utbakas och gräddas i varm ugn.
Serveras helst med kaviar.
Not av mej.Varm ugn bör vara cirka 200 grader och tiden 15-20 min.
3 hekto mjöl
1.5 hekto smör eller margarin
4 äggulor
20 gr jäst
1 tsk salt
1 kkp grädde
En tredjedel av mjölet, jästen och 3 msk värmd grädde göres en deg, som får jäsa till sin dubbla storlek. Av det övriga mjölet, det mjuka margarinet, saltet, något lite socker, äggulorna och resten av grädden göres en annan deg. När den första degen jäst till sin dubbla storlek arbetas allt tillsammans.
Små plättar utbakas och gräddas i varm ugn.
Serveras helst med kaviar.
Not av mej.Varm ugn bör vara cirka 200 grader och tiden 15-20 min.
Aprikos med ris
Aprikos med ris
2,5 dl risgryn
Vatten
Knappt 2 hekto aprikoser
0.5 dl socker
Några mandlar
Citron
1 msk potatismjöl
Socker
Aprikoserna sköljes väl, få några timmar ligga med sockret i drygt 0.5 liter vatten. Koka sakta mjuka
Risgrynen kokas i vatten tillsatt med citron och lite socker. Få koka i 20 min. Utbreds sedan i fingertjocka plättar på i vatten urvridna dukar av ungefär 25 cm storlek.
På varje plätt läggs 4 aprikoshalvor, 2 och 2 med en skållad mandel emellan. Dukarnas fyra snibbar sammanviks så att man får en boll. Läggs i kokande vatten i 15 min.
Garneras med resten av aprikoserna och överhälls med sås av lagen, avredd med litet potatismjöl.
Idag skulle man snarare vika plättarna som en pirog eller liknande.
2,5 dl risgryn
Vatten
Knappt 2 hekto aprikoser
0.5 dl socker
Några mandlar
Citron
1 msk potatismjöl
Socker
Aprikoserna sköljes väl, få några timmar ligga med sockret i drygt 0.5 liter vatten. Koka sakta mjuka
Risgrynen kokas i vatten tillsatt med citron och lite socker. Få koka i 20 min. Utbreds sedan i fingertjocka plättar på i vatten urvridna dukar av ungefär 25 cm storlek.
På varje plätt läggs 4 aprikoshalvor, 2 och 2 med en skållad mandel emellan. Dukarnas fyra snibbar sammanviks så att man får en boll. Läggs i kokande vatten i 15 min.
Garneras med resten av aprikoserna och överhälls med sås av lagen, avredd med litet potatismjöl.
Idag skulle man snarare vika plättarna som en pirog eller liknande.
Mosspudding
Här är det första receptet. En underbart god efterrätt.
Farmors mors mosspudding
MOSSPUDDING
Tillagas gärna dagen innan.
10 pers.
4 ägg
1 liter grädde
2 rågade msk socker
3 rågade tsk potatismjöl
2 händer (nävar) mandel
8 blad gelatin (kan bytas mot agar agar)
Mjölk och socker vispas hårt. Potatismjölet löses i litet mjölk. Allt, utom äggvitorna, kokas upp under vispning till ett knappt uppkok. Avlyftes genast. När det svalnat, iröres den skållade och hackade mandeln, de till skum slagna vitorna och gelatinet. Serveras med tex. varm hallonsås.
MOSSPUDDING
Tillagas gärna dagen innan.
5 pers.
2 ägg
3 dl mjölk + 3 dl tunn grädde
socker efter behag
3 tsk potatismjöl
30 gr mandel
4 blad gelatin (kan bytas mot agar agar)
Mjölk och socker vispas hårt. Potatismjölet löses i litet mjölk. Allt, utom äggvitorna, kokas upp under vispning till ett knappt uppkok. Avlyftes genast. När det svalnat, iröres den skållade och hackade mandeln, de till skum slagna vitorna och gelatinet. Serveras med tex. varm hallonsås.
Farmors mors mosspudding
MOSSPUDDING
Tillagas gärna dagen innan.
10 pers.
4 ägg
1 liter grädde
2 rågade msk socker
3 rågade tsk potatismjöl
2 händer (nävar) mandel
8 blad gelatin (kan bytas mot agar agar)
Mjölk och socker vispas hårt. Potatismjölet löses i litet mjölk. Allt, utom äggvitorna, kokas upp under vispning till ett knappt uppkok. Avlyftes genast. När det svalnat, iröres den skållade och hackade mandeln, de till skum slagna vitorna och gelatinet. Serveras med tex. varm hallonsås.
MOSSPUDDING
Tillagas gärna dagen innan.
5 pers.
2 ägg
3 dl mjölk + 3 dl tunn grädde
socker efter behag
3 tsk potatismjöl
30 gr mandel
4 blad gelatin (kan bytas mot agar agar)
Mjölk och socker vispas hårt. Potatismjölet löses i litet mjölk. Allt, utom äggvitorna, kokas upp under vispning till ett knappt uppkok. Avlyftes genast. När det svalnat, iröres den skållade och hackade mandeln, de till skum slagna vitorna och gelatinet. Serveras med tex. varm hallonsås.
Farmorsmors mat
Jag har en hundra år gammal receptsamling som min farmors mor har skrivit. Jag tänkte dela med mej av hennes recept allt eftersom jag skriver rent dem. Receptsamlingen är handskriven och stundtals lite svårläst.
Min farmors mor, Dagmar Malm (1873-1959), bodde större delen av sitt liv i Göteborg, frånsett några år i Stockholm, där hon träffade sin blivande man, Knut Bäck (1868-1953). När hennes mor flyttade tillbaka till Göteborg med barnen, följde friaren efter. Slutligen svarade Dagmar ja på hans frierer och de gifte sig och bosatte sig på Vasagatan i Göteborg. De var båda musikpedagoger och förutom musik även intresserade av trädgårdar. De anlade en underbar trädgård på sitt sommarställe, men den har jag bara sett på gamla foton och hört min far berätta om.
Jag har behållit hennes stavning, i de flesta fall, då tidsandan blir mer märkbar då. Hon skrev inte alltid ut ugnstemperatur och tid i ugnen. Enligt min mor, som kände henne väl på hennes ålders höst, kunde Dagmar säga "kom nu så smakar vi om kakorna är färdiga." Och så tog de varsin för att se efter om de var klara. Om inte, fick de stå inne en stund till, med ny avsmakning. Dagmar lagade inte mycket vardagsmat, utan framför allt festmat. Det var det som var roligt, tyckte hon. Vardagsmaten, liksom disken efter Dagmars matlagning, fick jungfrun, Nanna, ta hand om.
Det första receptet blir en efterrätt.
En underbart god mosspudding.
Min farmors mor, Dagmar Malm (1873-1959), bodde större delen av sitt liv i Göteborg, frånsett några år i Stockholm, där hon träffade sin blivande man, Knut Bäck (1868-1953). När hennes mor flyttade tillbaka till Göteborg med barnen, följde friaren efter. Slutligen svarade Dagmar ja på hans frierer och de gifte sig och bosatte sig på Vasagatan i Göteborg. De var båda musikpedagoger och förutom musik även intresserade av trädgårdar. De anlade en underbar trädgård på sitt sommarställe, men den har jag bara sett på gamla foton och hört min far berätta om.
Jag har behållit hennes stavning, i de flesta fall, då tidsandan blir mer märkbar då. Hon skrev inte alltid ut ugnstemperatur och tid i ugnen. Enligt min mor, som kände henne väl på hennes ålders höst, kunde Dagmar säga "kom nu så smakar vi om kakorna är färdiga." Och så tog de varsin för att se efter om de var klara. Om inte, fick de stå inne en stund till, med ny avsmakning. Dagmar lagade inte mycket vardagsmat, utan framför allt festmat. Det var det som var roligt, tyckte hon. Vardagsmaten, liksom disken efter Dagmars matlagning, fick jungfrun, Nanna, ta hand om.
Det första receptet blir en efterrätt.
En underbart god mosspudding.
Välkommen till min nya blogg!
Jag har tänkt skriva om mat, framför allt skriva rent äldre recept som jag har. Jag har handskrivna receptsamlingar från både min farmors mor och min farfars mor. Måtten kan vara något annorlunda än idag och ugnsvärme och tid i ugnen inte alltid utsatt. Det lämnar fältet öppet för lite experimenterande, vilket ju kan vara roligt!
Jag börjar med min farmors mors receptsamling.
Hoppas att ni kommer att tycka om dem
Jag börjar med min farmors mors receptsamling.
Hoppas att ni kommer att tycka om dem